Påskeutstilling
Velkommen til årets påskeutstilling på Galleri Zink med Kristian Finborud, Geir Nymark og Elfi Sverdrup. Utstillingen varer fra 27. mars til 18. april 2021.
Kristian Finborud er født i Porsgrunn, og bosatt på Voss. Han er utdannet ved Skien Tegne- og Maleskole og ved Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen. Siden debuten i Porsgrunn Kunstforening i 1988 har han hatt en lang rekke utstillinger over store deler av landet, bl.a. i Galleri Osebro i Porsgrunn, Aalesund Kunstforening, Galleri Bi-Z i Kristiansand , Galleri Allmenningen i Bergen, og ikke minst her på Galleri Zink! Finborud er innkjøpt av bl.a. Norsk Kulturråd, Porsgrunn kommune, Bergens Kunstforening og Telemark Fylkeskommune.
Kristian Finborud er en av landets mest populære og folkekjære grafikere. Han har en unik evne til å løfte frem store og små øyeblikk og med et lunt blikk fanger han på humoristisk vis den norske folkesjelen i ord og bilder. Motivene kommer frem gjennom en karakteristisk skisseaktig strek som sammen med en klar komposisjon og nesten abstrakte naturskildringer skaper formspråket han er kjent for. Finborud arbeider med etsning, og trykkeprosessen er i seg selv svært viktig. Motivet etses ned i en metallplate, og han arbeider også manuelt direkte i overflaten. Fargen settes inn på nytt for hvert eksemplar, noe som gjør at han kan bruke fargevariasjoner gjennom opplaget, og lage trykk som er helt unike.
Geir Nymark er utdannet ved Norsk Kunsthåndverksskole på Voss, i tillegg til å ha studert treskupltur under Sjur Mørkved. I dag arbeider han med billedkunst, treskulptur og grafikk.
Innenfor grafikken jobber Geir Nymark med forskjellige teknikker innenfor etsning og sier følgende om sin kunst: “Gjennom ulike etseteknikker som akvatint,sukkerakvatint og flatbiting,skaper jeg først bildet i sinkplate. Jeg liker å eksperimentere og arbeider ofte direkte med platen, uten skisser. Jeg er tilhenger av et spontant og rent uttrykk, og er fascinert av etsningens stofflige karakter og tekstur. Trykkingen er en omfattende og tidkrevende prosess som gjør hvert enkelt trykk til et unikt arbeid.”
Geir Nymark har et formspråk der naturen skildres som både tidløs vakker og flyktig og spontan på samme tid. Han arbeider frem motiver som ser kjente ut, men med elementer av noe ukjent hvilket skaper en spennende kontrast i bildene hans. Han har hatt flere utstillinger, blant annet har han stilt ut på Modern Art Gallery og Norske Grafikere. Han har også hatt utsmykkingsoppdrag for blant annet Statoil, Det Norske Teateret og Saga AS.
Elfi Sverdrup har 8 års utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi, og har jobbet med kunst siden slutten av 1970-tallet, samtidig som hun begynte å synge. Fra endt skolegang har hun arbeidet med kunst på heltid, og holdt utallige utstillinger, -mest gruppe, og separat, men også deltatt på mange kollektivutstillinger. De siste årene har hun flettet sammen hele sin tverrkunstneriske erfaring i performancer, men har samtidig en mangearmet virksomhet innen utstillinger, konserter, forestillinger, opplesninger, og foredrag.
"Mine frynsesmykker i skinn er inspirert direkte av å se sommerfuglvinger i mikroskop. Jeg jakter på fiskenes, fuglenes og sommerfuglenes nanostrukturelle lysbrytningsfarger som bøyer lyset, og fasineres av å se et insekt skifte fra oransje til fiolett. Å oppleve en morpho-sommerfugl truffet av en solstråle er som å få himmelen brent inn i øyet som ett eneste fargesprakende lynglimt. Potente linjer hos levende vesener, erotiske fruktformer, det å kikke på frø i mikroskop, gir meg lyst til å modellere. Naturen fordeler skjellteksturer på kamleoner, legger mønster på en slange eller leopard og får brushanen til å danse når fjærkragen har vokst ut. Smykkekunstnere jobber i et av verdens eldste yrker. Du finner rester etter deres arbeid i arkeologiske graver over hele jordkloden. Smykker kan gi makt, kan endre tilstand og status, kan gi selvtillit, tilhørighet og identitet, kan få deg til å rette opp ryggen slik at dagen blir mer levelig."
Comments